Międzynarodowy Dzień Herbaty – 21 maja 2021 r.

maj 22 2021
Herbata ekologiczna w saszetkach

Kiedyś herbata była tylko czarna słodzona lub nie, z cytryną albo z mlekiem.

Dzisiaj mamy dużo większy wybór, ale wszystkie pochodzą z tego samego krzewu. Różnica w smaku czy koloru zależy od momentu zbioru i obróbki jakiej została poddana. Bez względu na rodzaj, herbata posiada wiele prozdrowotnych właściwości, jest bogata w witaminy A, B1, B2, C, E i K, minerały: cynk, fluor, żelazo, potas. Działa antyoksydacyjnie a dzięki zawartości garbników i teiny pobudzająco.

Czarna herbata.

Wspomaga trawienie,  działa  zbawiennie  na  problemy przewodu pokarmowego. Pobudza, ożywia i poprawia koncentrację.

Matcha.

Specjalnie hodowana poprzez zasłanianie krzewów przed słońcem dzięki czemu jest bardziej słodka i aromatyczna. Poprawia metabolizm, działa detoksykująco, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. W odróżnieniu od czarnej uspokaja, relaksuje i poprawia nastrój.

Czerwona herbata.

Charakteryzuje się specyficznym, ziemistym smakiem, który nie wszyscy docenią. Niemniej, jej zalety kompensują smak. Herbata czerwona Pu-erh blokując wytwarzanie enzymów umożliwiających wchłanianie tłuszczu wspomaga odchudzanie. Przyśpiesza metabolizm i reguluje pracę jelit. Dodatkowo wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.

Biała herbata.

Uważana za brylant wśród herbat. Produkowana w niewielkiej ilości, ze względu na sposób zbiorów i technologii charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym, bez śladów goryczy, smakiem. Zawarte w niej flawonoidy posiadają działania łagodzące problemy alergiczne, chroniące przed nowotworami oraz chorobami wieńcowymi. I co ważne, opóźniają starzenie się organizmu.

Zielona herbata.

Ponieważ obniża poziom cholesterolu i spowalnia pojawianie się zmian miażdżycowych w żyłach uważana jest za zbawienną dla osób skłonnych do chorób układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje też pozytywne działanie dla układu pokarmowego: oczyszcza z toksyn i koi nadkwasotę.

Yerba mate.

O bardzo gorzkim smaku prezentuje wyjątkowe działania pobudzające, podobne do działania kawy. Konsumowana regularnie, wzmacnia odporność organizmu.

Pijmy więc herbatę nie tylko dla wykwintnego smaku, ale prozdrowotnie.

Smacznego!

Polecamy, zwłaszcza naturalne herbaty ekologiczne Pukka.

maj  22