Wywołuje odczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych.
Stymuluje wydzielanie endorfin,
które nie tylko poprawiają humor i samopoczucie, ale też działają kojąco na różne bóle. Stwierdzono, że spożywanie czekolady w niewielkiej ilości (do 100 g na tydzień) może być związane z obniżeniem ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Możliwe jest także, że tłuszcze zawarte w kakao i wysokiej jakości chronią przez nowotworem piersi.
Oczywiście te prozdrowotne działania potrzebują potwierdzenia opartego na badaniach naukowych.
Natomiast dla wielu zwierząt czekolada może być zabójcza. Psy, koty konie i papugi nie potrafią metabolizować teobrominy (alkaloid zawarty w czekoladzie).
Poza czekoladą pitną, rozróżniamy 5 rodzajów:
- Czekolada gorzka.
Zawiera masło kakaowe, proszek kakaowy oraz cukier czasami trochę wanilii. Miazga kakaowa musi przekraczać 70%. - Czekolada deserowa.
Składa się z miazgi kakaowej (ok 50%), cukru, lecytyny i tłuszczu kakaowego. Może zawierać inne dodatki. - Czekolada mleczna.
Oprócz miazgi kakaowej (do 50%), mleko lub proszek mleczny oraz wailię. - Czekolada biała.
W ogóle nie zawiera proszku kakaowego. Co najwyżej masło kakaowe (maksymum 33%) - Czekolada różowa.
Zwana też rubinową. Ostatnie czekoladowe „dziecko” o smaku jagód i kremowej konsystencji. Powstała w 2017 roku po kilkunastoletnich poszukiwaniach. Różowy kolor zawdzięcza głównemu składnikowi: sproszkowanym nasionom kakaowca rubinowego. Zdecydowanie różni się od klasycznych. - Produkty czekoladowo podobne.
Hit czasów słusznie minionych, kiedy wszelkie dobra były nieosiągalne. Te produkty z czekolady miały tylko kolor.
Dzisiaj, już sam zapach czekolady jest bardzo doceniany. Stąd, oprócz dóbr spożywczych takich jak ciasta, lody czy nawet piwo, używana jest w zabiegach kosmetycznych czy produktach zapachowych np. świecach.
Skorzystaj z tego cudownego zapachu bez obawy zdobycia niechcianych kilogramów: Świeca HOUSE OF GLAM® „Brownie Intenso”