Pirytionian cynku

mar 07 2021
Pirytionian cynku substancja czynna przeciwgrzybiczna

Mechanizm działania pirytionianu cynku jest wielokierunkowy.

  • Hamuje podziały komórkowe co reguluje nadmierną proliferację keratynocytów, która występuje przy: łuszczycy, AZS czy ŁZS,
  • Zmniejsza produkcję sebum przez gruczoły łojowe,
  • Działa antybakteryjnie i antygrzybiczo,
  • W skórze uwalnia się powoli, co przedłuża czas działania.

Pirytionian cynku otrzymywany jest syntetycznie,

czyli za pomocą specjalnych metod laboratoryjnych, jego podstawowym składnikiem jest oczywiście cynk.

Stosowany zewnętrznie jest postrzegany jako bezpieczny i skuteczny środek redukujący łuski, rumień i świąd.

Wykorzystywany jest w wielu dermokosmetykach i preparatach leczniczych jak:

  • szampony przeciwłupieżowe
  • dermokosmetyki dla osób cierpiących na problemy skórne takie jak: AZS, ŁZS, łuszczyca, egzema czy wypryski,
  • preparatach przeciwgrzybicznych,
  • kosmetykach ochronnych przed promieniowaniem UV,
  • produktach przyspieszających gojenie ran.

Pirytionian cynku aktywowany molekularnie

Dzięki innowacyjnej technologii udało się stworzyć skuteczniejszą formę pirytionianu cynku. Molekuły poddawane są działaniu pola elektrycznego, powodującego procesy fizykochemiczne zwiększające właściwości biologiczne tych cząsteczek bez zmiany ich chemicznej struktury.

Aktywowany molekularnie pirytionian cynku jest cząsteczką 50 razy stabilniejszą od nieaktywowanej, szybciej penetruje w głębsze struktury skóry i pozostaje tam dłużej, niż nieaktywowany pirytionian cynku, który ulega rozkładowi (dokładnie: dysocjacji) w powierzchownych warstwach naskórka.

Hiszpańskie dermokosmetyki Blue CAP, dzięki wykorzystaniu tej innowacyjnej technologii, udowodniły wysoką skuteczność w łagodzeniu objawów łuszczycy, łojotokowego i atopowego zapalenia skóry.

 

mar  07