Dostarcza olejku paczulowego. Olejek wytwarzany jest metodą tzw. destylacji parowej. Ma barwę żółtą lub zieloną o zapachu piżmowo-kamforowym.
W tradycyjnej medycynie azjatyckiej stosowany jest jako środek relaksujący, przeciw bólom głowy, brzucha i biegunkom, odstraszający owady oraz jako antidotum na ukąszenia węży. W latach 60 i 70 używany był przez hipisów do maskowania zapachu marihuany.
Roślina posiada właściwości przeciwdepresyjne, antyseptyczne oraz pobudzające seksualnie. Jej suszonymi pędami przekładano bieliznę, w celu aromatyzowania i odstraszania moli. Jej charakterystyczny zapach, przypominający nieco gorzką czekoladę lub pieprz, jest znanym afrodyzjakiem mającym przyciągać płeć przeciwną.
Paczula ma zastosowanie w kosmetyce. W przemyśle perfumeryjnym olejek paczulowy jest powszechnie stosowany jako utrwalacz zapachów. Jest on składnikiem w około jednej trzeciej zapachów dostępnych na rynku.
Zapach paczuli poznaliśmy dzięki Napoleonowi Bonaparte. Bonaparte po wyprawie o Egiptu przywiózł do Francji kaszmirowe szale, które były nasączone olejkiem z paczuli. Olejek ten nadaje kosmetykom i perfumom orientalny, wschodni akcent.
W kosmetykach ma przede wszystkim działanie regenerujące. Działa leczniczo na szorstką, popękaną skórę.
Polecamy odżywczo-kojący krem do rąk MELLI Care, który zawiera ekstrakt z paczuli.
Opracowała: Grażyna CAŁKA