Cudowna roślina wąkrotka azjatycka

kwi26
Gotu kola czy centella asiatica
W indyjskiej, tradycyjnej medycynie Ajurwedzie wąkrotka azjatycka (inaczej gotu kola czy  Centella asiatica) stosowana jest od zawsze, aby polepszyć pamięć i koncentrację. Wydaje się więc, że wykazuje właściwości stymulujące pracę mózgu. Są również prowadzone badania nad jej skutecznością w walce z chorobą Alzheimera.
 
Ekstrakt z wąkrotki jest zalecany przy bezsenności, terapiach uspokajających, oraz antydepresyjnych.
Z kolei badanie przeprowadzone w 2001 roku potwierdziło jej działanie  przeciwobrzękowe i poprawiające krążenie.
 
Według dr n. farm. Bożeny Kowalczyk gotu kola jest ziołem wszechstronnie wzmacniającym organizm. Oprócz wyżej wymienionego działania na układ nerwowy i poprawy krążenia działa immunostymulująco, wręcz przeciwnowotworowo. Może, w tych trudnych czasach koronawirusa,  warto po nie sięgnąć aby wzmocnić układ odpornościowy organizmu.
 
Na tym nie koniec zbawiennych działań wąkrotki azjatyckiej. Cudownie działa na skórę. Zdecydowanie spowalnia proces starzenie się skóry: stymuluje metabolizm fibroblastów, syntezę kwasu hialuronowego, kolagenu i elastyny. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.
 
Wytyczne Ajurwedy zalecają używanie gotu kola w leczeniu zmian skórnych spowodowanych chorobami dermatologicznymi takimi jak: egzema, bielactwo, łuszczyca, a nawet trąd.
 
W kosmetyce Centella asiatica znalazła zastosowanie nie tylko w kosmetykach do pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Dzięki zdolności modyfikowania struktury skóry i warstwy podskórnej przyśpiesza gojenie się ran. Świetnie się sprawdza jako preparat redukujący blizny i rozstępy.
 
Niestety, absorbcja przez skórę ekstraktu z wąkrotki nie jest najlepsza dlatego trzeba szukać możliwości zwiększenia penetracji preparatu. Jedną z nich jest aktywacja molekularna, która została zastosowana w kremie Cicatrix.
 
Wąkrotka azjatycka, rośnie w Indiach, Chinach, Malezji, Indonezji, na Madagaskarze, Sri Lance, południowej i centralnej Afryce, Australii, południowej i środkowej Ameryce W ludowej medycynie azjatyckiej często nazywana „ziołem długowieczności”. Polecam.
 
Ewa Cognac - trycholog
kwi  26