Szukaj
Kosmetyki Trychologiczne Dermoestetyka
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Dzień Karmelu

Sojowa Świeca do masażu o karmelowym zapachu

Przepyszne desery. Powstaje w wyniku wolno podgrzewanego cukru o charakterystycznym brązowym kolorze.  Po ostygnięciu przybiera szklistą postać i jest składnikiem wielu potraw, używany do dekoracji potraw oraz jako dodatek barwiący. Jednak lepiej nie nadużywać!  

Karmel

Wartość energetyczna: 100 g = 381,9 kcal

Przepis

Do rondelka wsypać cukier i rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na średnim ogniu (bez mieszania) do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy osiągnie brązowy kolor dodać masło i wymieszać aż się rozpuści i połączy z karmelem.

Słony karmel

Nowy trend smakowy - połączenie słodkiego ze słonym!

Przepis

Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru.

Kiedy karmel nabierze bursztynowego koloru, dodaj zwykłe lub solone masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli używasz zwykłego masła, na tym etapie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.

https://www.kwestiasmaku.com/desery/solony_karmel/przepis.html

Inne zastosowania karmelu

Często w kosmetykach jest używany jako barwnik kiedy chcemy uzyskać piękny brązowy kolor.

Sprawdza się też jako nuta aromatyczna, nie tylko pięknie pachnie, wykazuje właściwości maskujące niepożądane zapachy.

Świętuj Dzień Karmelu bez ryzyka, zwłaszcza po obfitym świętowaniu Wielkanocy. Zapal świecę Flagolie, KARMELOWE WYGŁADZENIE i rozkoszuj się relaksującym masażem.

Powiązane produkty

Sklepy internetowe Sellingo