Zbawienne działanie owsa w medycynie ludowej znane jest od lat. W Azji, skąd pochodzi, pod koniec XIX wieku, napar z owsa był stosowany w leczeniu uzależnienia od opium a później jako wspomaganie w rzucaniu palenia papierosów.
Owies jako pożywienie.
Nasze babcie używały naparu do obniżania wysokiej gorączki, do przeczyszczanie i wzmocnienia.
Zupa z kaszy owsianej była podawana chorym na gruźlicę.
Kleiki z płatków owsianych w codziennym jadłospisie uważane są za afrodyzjaki z jednej strony i spowalniające starzenie się organizmu.
Ziele owsa wykazuje działanie dobroczynne na układ nerwowy i pomaga w walce z bezsennością.
Dzięki zawartej w owsie krzemionce, działa moczopędnie. Wpływa korzystnie na nerki i cały układ moczowy.
Na całym świecie czekolada jest traktowana jako wyjątkowy przysmak. Nasiona kakaowca właściwego w Ameryce Południowej były używane do produkcji wyjątkowego napoju dla najbogatszych. Był nazywany „Gorzką wodą”.
Do Europy nasiona kakaowca dotarły już w XV wieku.
Zostały przywiezione przez Krzysztofa Kolumba ale nie cieszyły się zainteresowaniem. Dopiero w XII wieku, czekolada w formie pitnej zaczęła soją drogę do „sławy”.
Pierwsza tabliczka czekolady powstała w połowie XIX wieku.
Wtedy zaczęły powstawać manufaktury produkujące czekoladę w formie stałej. Jak wiadomo, czekolada jest pyszna, ale to nie jedyny powód tak dużej konsumpcji na całym świecie. Czekoladowy rynek jest oceniany na ponad 7 miliardów dolarów rocznie. Czekolada jak i kakao są wysokokaloryczne i to nie jest dobre.
Ale odkryto też niesamowite działania pozytywne dla organizmu.
Włosy kręcone od zawsze były trudne do „ogarnięcia”. Aby dobrać właściwą pielęgnację, musimy najpierw zdefiniować rodzaj włosów z jakimi mamy do czynienia.
Oceń typ skrętu.
Andre Walker, amerykański fryzjer znanych gwiazd show businessu, tak zdefiniował podział włosów:
Proste – to włosy bez naturalnego skrętu, mogą być różnej grubości. Nie puszą się w wilgotnym otoczeniu, założone za ucho nie wyginają się a końcówki pozostają proste.
Falowane – to włosy, które mniej lub bardziej falują się w sposób naturalny, bez stylizacji.
Kręcone – to bardzo kapryśne włosy, od delikatnie kręconych do mocno sprężynkowych.
Supełkowe – od angielskiego słowa kinki (supełki). Bardzo mocno skręcone. Takie włosy należą do Afroamerykanów.